s pot viure només amb programari lliure?

s una pregunta, si més no interessant i polmica. Que és el que és pot fer, i que no, només amb programari lliure? O plantejant la pregunta des d’una vessant més divertida: hem de convertir-nos en un asceta (i bitxo molt raro) com el Stallman per tal de gaudir en el nostre ordinador d’una forma total del que alguns anomenen la “rel·ligió veritable”?
Per tal de donar resposta a aquest dilema he fet el segent:

1) Determinar la quantitat de programari privatiu que hi ha instal·lat en els meus ordinadors.
2) Instal·lar un dels meus ordinadors només amb programari lliure (Debian, branca main) i provar de dur-hi a terme una srie de tasques que realitzo de forma habitual.

Per tal de saber quina quantitat de programari privatiu (o no lliure en diferents graus) tinc instal·lat en els meus ordinadors he utilitzat un petit programa que s’anomena, com no, vrms (Virtual Richard M. Stallman). Aquests són els resultats:

 • scherezade.genové.cat: 0% (s el router, proxy, servidor web i de correu; no compta amb cap entorn gràfic.)
 • hitomi.genové.cat: 0% (s la màquina destinada per la prova.)
 • dilandau.genové.cat: 1,3% (Ordinador portàtil.)
 • darktower.genové.cat: 0,8% (Estació principal.)
 • falken.genové.cat: 0,6% (Segona estació de treball.)
 • jet.genové.cat: 2,1% (Ordinador per edició de video, gràfics,… etc.)

s pot veure que la quantitat de programari privatiu és pràcticament testimonial. Però és de debò tant testimonial com sembla? O tot i que aparegui en una quantitat infima aquest programari s’utilitza de forma constant?
Per això us haureu d’esperar a la segona part d’aquest article. ;)

2 pensaments a “s pot viure només amb programari lliure?

 1. Una pregunta ben interessant. Miraré de respondre-la amb unes quantes consideracions que espero que trobeu interessants:

  1. Encara que el vrms ens digui que hi ha un 0% de programes no lliures, encara tindrem un ‘paràsit’ privatiu: sí amics, es tracta de la BIOS.

  2. Cada vegada és més possible fer de tot amb PL, però encara hi ha uns pocs camps on o bé hem d’anar a petar per nassos al programari privatiu, o bé la feina amb PL ens resultarà força més difícil i farragosa. De memòria cito els programes de CAD, l’autoria de DVDs, els jocs d’ordinador sofisticats, programes professionals de simulació…

  3. Hi ha certs tipus de maquinari que són si més no punyeteros de configurar o que necessiten usar controladors propietaris. Em refereixo per exemple a targes gràfiques, winmòdems o adaptadors WiFi.

  De fet els problemes de configuració WiFi són els únics culpables que ara estigui escrivint-vos aquest post des de MS Windows, ja que tinc una flamant Dapper Drake perfectament configurada pel que fa la resta.

  4. Formats no oberts. Ocasionalment treballo de traductor freelance. Tot i que la compatibilitat de l’OOo és cada cop millor, si rebo la feina en formats propietaris no oberts a vegades he d’acabar usant programari propietari. Evidentment el teu client té dret a usar el programari que vulgui.

  5. L’administració t’obliga a usar programari propietari per tal d’accedir als seus serveis. Naturalment això és una imposició intolerable, però a vegades et pots veure obligat a transigir.

  Bé, fins aquí els meus cinc cntims.

  Francesc

 2. No estic d’acord amb el teu comentari. En cap aspecte.
  I dius algunes coses que són del tot mentida, com ara:
  No hi ha programes de CAD per GNU/Linux: w.tech-edv.co.at/lunix/CADlinks.html
  Autoria de DVD: http://www.jesusda.com/blog/index.php?id=9
  Jocs d’ordinador “sofisticats”: http://www.idsoftware.com/ (Per posar-hi els més “sofisticats” i venuts del món).
  Programes professionals de simulació: Tots els simuladors de vol professional funcionen amb GNU/Linux. Aquí en tens un que et pots instal·lar al teu PC, http://www.x-plane.com/ (El pack complet són 80Gb).
  Per la resta et retratés tu sòl i no, el teu client no té dret a seguir sent imbcil. No en un món globalitzat.
  Potser per això les empreses de TIC marxen de Catalunya?

Els comentaris estan tancats.