Navegant pel món lliure (1 de 3)

Com ja us vaig dir en l’article d’ahir, he procedit a instal·lar una Debian GNU/Linux (Etch) en un ordinador (hitomi) i veure tot el que és pot i no és pot fer instal·lant-hi només programari de la branca main (només programari lliure).

Espero que em perdoneu, perqu començaré la casa per la teulada, però jo sense música no se treballar. Per tant el primer que he fet ha estat copiar la meva col·lecció de música a hitomi i veure si la podia escoltar. Són 35122 cançons, la majoria ogg (vorbis), però també hi ha una bona quantitat de cançons en format mp3. Utilitzo primordialment el ogg (és lliure de patents i força millor que el mp3, més qualitat en menys espai) i ja comptava que hauria de convertir els mp3 a ogg. De fet tenim alguns scripts que realitzen aquesta tasca per nosaltres (mp32ogg), però no és necessari. Tant amb l’Amarok (el meu reproductor preferit), com amb el Banshee, el Beep Media Player, el XMMS, el Quod Libet o el Rhythmbox és poden reproduir cançons en format mp3.

Com us he dit, escoltar música, és per mi quelcom d’imprescindible, a més però, m’agrada descobrir grups i artistes nous, escoltar coses que mai hagi escoltat, etc. Per això sóc usuari de Last.fm (podeu trobar el meu perfil a: http://www.last.fm/user/liwyatan), tots els reproductors que he posat a dalt incorporen suport per Last.fm. En l’Amarok les recomanacions i la resta d’opcions funcionen sense novetat.

Això sí, el gran nombre de cançons que tinc, m’obliga a utilitzar solucions (un pl radicals) per tal d’agilitzar la velocitat d’aquests. Com ja us he dit per mi el més complert és l’Amarok que em hem permet de carregar les dades de la col·lecció des d’una base de dades externa creada en Mysql (http://amarok.kde.org/wiki/MySQL_HowTo), que n’agilitza el rendiment de forma notable.

També escolto alguns podcasts, per fer la prova he afegit alguns dels disponibles a la web de Catalunya Radio (http://www.catradio.com) dins l’Amarok hi han funcionat sense cap novetat.

Ja posats i com que he començat per la vesant multimdia, he provat alguns vídeos i discs DVD per tal de saber quins formats puc veure amb un ordinador 100% lliure.
He començat per quelcom que estava segur que aniria. Una còpia de seguretat d’un dels meus DVD fet amb el thoggen. El thoggen crea còpies de seguretat utilitzant el codec de video lliure theora i pel so el ogg. I efectivament és pot veure sense cap problema. Així mateix els vídeos en format mpeg, Divx, Xvid, Matroska, etc. és poden veure sense cap problema. També els mov d’Apple, però no els asf (wmv) del Windows ni tampoc els rm de Real. He tornat a repetir la mateixa tanda de proves però aquest cop utilitzant com a “backend” el gstreamer. El resultat ha estat el mateix que l’anterior però amb l’adició de poder veure els asf (fins a la versió 8, de moment els de versió 9 només s’escolten) i poder escoltar els rm.

Després ha tocat el torn als DVD pròpiament dits.

He instal·lat el reproductor ogle hi he pogut reproduir sense cap problema tots els discs que tinc sense xifrar. De fet són la majoria, ja que els estudis opten per no xifrar els DVD que tenen poca sortida comercial.

Això ja ens dona una pista de perqu serveix aquest xifratge. No per qu no és pugui realitzar còpies il·legals, si no per controlar en quin àmbit és distribueix una pel·lícula. I si la pel·lícula no té gaires expectatives de ventes de ja no cal preocupar-se’n.

Podeu fer la prova vosaltres mateixos, agafeu un DVD xifrat i feu-ne una còpia directa (còpia de CD i DVD). Necessitareu una gravadora de DVD de doble capa i un DVD-+R de doble capa. Veureu que la còpia és reprodueix igual que l’original. De fet el tema ja va passar pel seu dia per les autoritats antimonopoli de la Unió Europea així com ara mateix i són els nous formats Blu-ray i HD-DVD (http://www.freerepublic.com/focus/f-news/1673959/posts).

Per sort comptem amb una llibreria, libdvdcss lliure amb llicncia GPL, que ens permet de veure qualsevol tipus de DVD. Al contrari del que és pugui pensar no utilitza cap mtode il·legal per tal de trencar el xifratge dels DVD, però per por a possibles demandes (per patents) la majoria de distribucions opten per a no incloure-la (pels que encara no ho tingueu clar la libdvdcss no té res a veure amb el DeCSS).

Aquesta llibreria la podem descarregar de la segent adreça i compta amb paquets ja preparats per la Debian: http://download.videolan.org/pub/libdvdcss.
Un cop instal·lada he pogut visualitzar la resta de DVD que tinc sense cap problema.

Heus aquí doncs que topem amb un problema provocat per la irracionalitat de les patents de programari i dels propis estudis. Si no fos per això és podria veure qualsevol mena de DVD de srie en qualsevol distribució de GNU/Linux.