Després de la cimera de la UE, Europa perd

ELISEO OLIVERAS / Brussel·les

La cancellera alemanya Angela Merkel, protagonista de la cimera de Brussel·les. MICHEL EULER | AP

Malgrat les declaracions grandiloqüents dels dirigents europeus i especialment de la cancellera alemanya, Angela Merkel, en favor de “més Europa”, els acords pressupostaris de la recentment acabada cimera condemnen a set anys de “menys Europa” i a una Unió Europea (UE) de mínims. Això perjudicarà tots els ciutadans europeus, fins i tot els dels països que han imposat les retallades, perquè privarà el pressupost europeu d’actuar com a motor de creixement econòmic de la UE en aquests temps de crisi.

El Consell Europeu ha suposat també un nou revés al ja malmès eix francoalemany, principal motor de la integració europea, i ha reforçat el paper de la cancellera alemanya, Angela Merkel, com a líder indiscutible de la UE. La cimera ha consolidat el poder de Merkel com a àrbitre decisiu, que s’alia amb els països del nord, del sud o de l’est segons les seves conveniències polítiques del moment. A la cimera, Merkel va actuar com a aliada del primer ministre britànic, David Cameron, i d’Holanda, Suècia, Dinamarca i Finlàndia.

>>Llegiu la informació completa sobre el balanç de la cimera europea a e-Periódico.