Provat amb èxit un tractament contra el càncer que bloqueja les proteïnes que fan créixer els tumors

Provat amb èxit un tractament contra el càncer que bloqueja les proteïnes que fan créixer els tumors

Televisió de Catalunya Actualitzat a les 12:22 h   11/02/2013

Un equip d’investigació liderat per la Vall d’Hebron ha provat amb èxit un nou tractament contra el càncer. Amb el nou fàrmac s’aconsegueix, per primera vegada, inhibir les proteïnes que fan créixer el tumor o fan metàstasi. A l’estudi, publicat a la revista “Cancer Discovery”, hi han participat també l’hospital Virgen del Rocío de Sevilla i l’Institut d’Investigació Sanitària Incliva de València, així com sis centres nord-americans més.

El nou tractament oncològic ja s’ha provat en pacients. És una nova manera de tractar el càncer bloquejant les proteïnes responsables del creixement dels tumors. I això es fa amb molècules d’àcid ribonucleic administrades per via intravenosa. Ja s’havia comprovat que aquestes molècules inhibidores eren efectives al laboratori, però no es trobava la manera de com fer-les arribar, fins on calia, dins el cos del malalt.

Són estudis encara preliminars, però amb resultats molt positius. L’assaig clínic s’ha fet amb 41 pacients amb càncer avançat amb metàstasi al fetge, i el 30% als 6 mesos de tractament la malaltia no havia avançat o s’havia estabilitzat, i fins i tot en alguns casos es va aconseguir la regressió completa de la metàstasi. Segons el doctor Josep Tabernero, cap del Servei d’Oncologia de l’hospital Vall d’Hebron, l’efectivitat d’aquest tractament representa un gran pas per al desenvolupament d’un nou tipus de teràpia més dirigida.

El temps que pot passar entre un estudi en fase inicial com aquest al fet que s’arribi a comercialitzar com a medicament és d’anys, però cada vegada aquest temps és menor. De fet, ja hi ha casos que en només quatre anys s’han arribat a registrar aquest fàrmac.